Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Και νεα επιβεβαίωση απο το ΣΤΕ για την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ

ΣτΕ: Συνταγματική η παραχώρηση στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» τμημάτων δημοσίου δάσουςΣυνταγματική χάρην δημοσίου συμφέροντος κρίθηκε η παραχώρηση (κατά χρήση και
κυριότητα)  στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» τμημάτων δημοσίου δάσους, συνολικού εμβαδού 3.273 στρεμμάτων το 2012 στις θέσεις Σκουριές και Μαντέμ Λάκκος του Δήμου Αριστοτέλη. 
Ειδικότερα, το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας δέχθηκε ότι είναι συνταγματικά ανεκτή η μεταβολή μορφής έκτασης με δασική βλάστηση για την άσκηση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων εφόσον έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση και πως οι συγκεκριμένες ανάγκες δεν θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν χωρίς θυσία ενός τμήματος δάσους. Βάσει αυτού το ΣτΕ απέρριψε αίτηση κατοίκων της Χαλκιδικής που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του Γ. Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης με την οποία παραχωρήθηκαν στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» τα επίμαχα τμήματα δημοσίου δάσους
Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι με την παραχώρηση παραβιάζεται σειρά συνταγματικών διατάξεων και κοινοτικών οδηγιών για τη βιώσιμη ανάπτυξη την προστασία των δασών και του πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Ωστόσο το ΣτΕ έκρινε  ότι η υπουργική απόφαση έλαβε υπόψη της τη σπανιότητα και ποιότητα του μεταλλεύματος την εξόρυξη του χάριν του δημοσίου συμφέροντος και της οικονομίας και τις επιπτώσεις από την επέμβαση στο δασικό οικοσύστημα της περιοχής που αντιστοιχίσει το 0,44% της ευρύτερης περιοχής μελέτης.
Με άλλη απόφαση το ΣτΕ ακύρωσε σήματα του δασάρχη Αρναίας που εκδόθηκαν το Μάρτιο για διακοπή των εργασιών υλοτόμησης στις Σκουριές που διενεργούνταν στην παραχωρηθείσα έκταση. Έκανε δεκτές αιτήσεις ακύρωσης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και άλλων επαγγελματικών σωματείων μεταλλωρύχων, της εταιρείας, κ.λπ. και έκρινε αναιτιολόγητες τις προβαλλόμενες πράξεις. Η διακοπή των εργασιών ζητήθηκε από το γραφείο του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και ενέργειας για να ελεγχθεί η νομιμότητα και να διενεργηθεί επανέλεγχος.
Το ΣτΕ έκρινε ότι στο σχετικό έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού δεν αποδίδεται καμία πλημμέλεια στις υλοτομικές εργασίες ούτε στο έγγραφο του δασαρχείου και συνεπώς η επ' αόριστον διακοπή είναι αναιτιολόγητη και η προσβαλλόμενη πράξη πρέπει να ακυρωθεί, αφού και στην ιστοσελίδα του υπουργείου είχε σημειωθεί ότι από τον έλεγχο που ολοκληρώθηκε προέκυψε η νομιμότητα των εκδοθέντων πρωτοκόλλων.


Read more: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com/2015/08/blog-post_874.html#ixzz3icc2vCk5

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις