Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Για ... άρση των άλλοθι από τα κινητά τηλέφωνα κάνει λόγο η Αστυνομία στη δικογραφία για τις Σκουριές

Για ... άρση των άλλοθι από τα κινητά τηλέφωνα κάνει λόγο η Αστυνομία στη δικογραφία για τις Σκουριές
«Κατηγορούμενος υποστήριζε ότι κοιμήθηκε με τη γυναίκα του και το πρωί πήγε Εκκλησία. Διαπιστώνεται ότι το κινητό του εκπέμπει από τις Σκουριές το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου και το πρωί της Κυριακής, την ώρα της Θείας Λειτουργίας, η γυναίκα του επικοινωνεί... 
13 φορές στο κινητό του για να τον βρει» καταθέτει αξιωματικός της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. «Άλλος κατηγορούμενος καταθέτει ότι κοιμήθηκε νωρίς και είχε κλειστό το κινητό του. Εκείνη τη μέρα είχε γενέθλια. Δεν βγήκε να διασκεδάσει και δεν
δέχθηκε τηλεφωνήματα για ευχές(;)» προσθέτει ο ίδιος αξιωματικός στην πολυσέλιδη κατάθεσή του, που συμπεριλαμβάνεται στην ογκωδέστατη «τρομοκρατική» δικογραφία, μέρος της οποίας εξασφάλισε η «Βραδυνή» . Ένας άλλος κατηγορούμενος δήλωσε ότι είχε πάει για... κυνήγι στο Άγιο Όρος και είχε αφήσει τα κινητά του στο αυτοκίνητο.
 Έχουν καταγραφεί «απανωτές» τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα σε κατηγορουμένους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά, την εμπρηστική επίθεση, με τις συσκευές τους να εκπέμπουν από κεραίες κινητής τηλεφωνίας των Σκουριών Χαλκιδικής.
Τέσσερις από τους κατηγορούμενους μερικές μέρες μετά την επίθεση στα μεταλλεία, αλλάζουν συσκευές κινητών τηλεφώνων. Οι δράστες λειτούργησαν σε δύο ομάδες, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, η μία προέβη στην επίθεση και η άλλη λειτούργησε υποστηρικτικά, κλείνοντας με κομμένους κορμούς δέντρων τους δρόμους για την αποτροπή ενδεχόμενης καταδίωξης. Ένας τουλάχιστον από τους «υποστηρικτές», σύμφωνα με τους αστυνομικούς ήταν...  υλοτόμος, καθώς η κοπή των δέντρων ήταν με τη μορφή «σκάλας», τρόπος που επιτρέπει στον ξυλοκόπο να κατευθύνει το σημείο πτώσης τους.
«Έπεσαν τα άλλοθι από τα κινητά» υποστηρίζει υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ για κάποιους από τους κατηγορούμενους της καταδρομικής εμπρηστικής επίθεσης στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές. Αστυνομικός καταθέτει με λεπτομέρειες την ανάλυση των κλήσεων και επικοινωνιών των κατηγορουμένων μετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και περιγράφει τον τρόπο «εφόρμησης» των δραστών. Η επίθεση διήρκεσε 35 λεπτά της ώρας, σύμφωνα με το υλικό εικονοσκόπησης από τις κάμερες ασφαλείας των εγκαταστάσεων. Σημειώνεται από τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ, ότι την επόμενη μέρα της επίθεσης, αναρτήθηκε σε διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου κείμενο με τίτλο «Μήνυμα για τις Σκουριές Χαλκιδικής», με το οποίο ομάδα που αυτοαποκαλείται «Ενεργοί πολίτες δήμου Αριστοτέλη» αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση. 
«Έτσι επιτέθηκαν» 
Σύμφωνα με την κατάθεση του αξιωματικού, οι επιθέσεις εκδηλώθηκαν αρχικά από το ανατολικό φυλάκιο της εγκατάστασης με την κωδική ονομασία «Π2», το οποίο και πυρπόλησαν. Κατά τη διάρκεια της εισόδου, κάποιοι πυροβόλησαν για εκφοβισμό των φυλάκων στον αέρα. Στη συνέχεια οι δράστες κινήθηκαν προς την είσοδο του χώρου με την ονομασία «ΟΠΕΝ ΠΙΤ», όπου πυροβόλησαν με κυνηγετικό όπλο εναντίον του υπ’ αριθ. ΙΚΑ ..... αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν άνδρες της ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης, οι οποίοι προσπαθούσαν να διαφύγουν προς το δυτικό φυλάκιο, με την ονομασία «Π1».Οι δράστες συνέχισαν την επίθεσή τους στο δυτικό φυλάκιο με την ονομασία «Π1», όπου εκεί βρίσκονταν τα λυόμενα γραφεία της εταιρείας και κάποια από τα οχήματα αυτής, τα οποία πυρπόλησαν. Οι δράστες, προτού ολοκληρώσουν την επίθεσή τους, εισήλθαν και στο χώρο του «ΟΠΕΝ ΠΙΤ», όπου πυρπόλησαν οχήματα και μηχανήματα της εταιρείας καθώς και ιδιωτών εργοληπτών. Επιπλέον, στο σημείο «Π1» και στα γραφεία καταγράφηκαν πυροβολισμοί κατά των εγκαταστάσεων.

Κουκούλα και κάλυκες 
Μία κουκούλα φουλ-φέης μαύρου χρώματος, σύμφωνα με τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ,  βρέθηκε σε απόσταση περίπου 700 μέτρων από το φυλάκιο της «Π2», προς την κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, βρέθηκαν και πέντε πυροδοτημένοι κάλυκες κυνηγετικού όπλου. Συγκεκριμένα, οι δύο εξ αυτών,  χρώματος μπλε, βρέθηκαν μέσα στο εργοτάξιο άλλοι δύο έξω από αυτό και ένας ακόμη πριν την είσοδο των εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο αστυνομικό, ο σχεδιασμός της επίθεσης περιελάμβανε δύο στάδια-φάσεις. «Η μετάβαση της κύριας ομάδας της επίθεσης, πραγματοποιήθηκε από την ανατολική πλευρά των μεταλλείων, καθώς αυτή εισήλθε από το φυλάκιο «Π2» και μετά το πέρας των εκνόμων ενεργειών τους διέφυγε προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή την ανατολική, χρησιμοποιώντας για την διαφυγή τους δασικούς δρόμους. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι κατά την αποχώρησή τους, οι δράστες της κύριας ομάδας, έκοψαν με αλυσοπρίονο δένδρο δημιουργώντας φραγμό ακριβώς μπροστά από το φυλάκιο «Π2», προκειμένου να ματαιώσουν την πιθανή καταδίωξη τους, μετά την επίθεση» καταθέτει ο αστυνομικός.

«Έκοβαν δέντρα» 
«Στο δασικό δρόμο που κατευθύνεται βόρεια, προς το χωριό Στάγειρα, οι δράστες κατά την διαφυγή τους έκοψαν με αλυσοπρίονο δένδρο, δημιουργώντας φραγμό με σκοπό να ματαιώσουν τυχόν καταδίωξή τους από τις αστυνομικές δυνάμεις και τους φύλακες του εργοταξίου, ή να κατευθύνουν αυτές σε λανθασμένη προς αναζήτησή τους κατεύθυνση. Ένα άλλο επίσης δένδρο, είχε κοπεί στο δασικό δρόμο που οδηγεί προς την κεραία. Η κοπή των δένδρων, σίγουρα πραγματοποιήθηκε κατά την αποχώρηση τους, διότι μία τέτοια ενέργεια κατά την προσέγγισή τους στο χώρο εξέλιξης των εκνόμων ενεργειών, αν υπολογιστεί και η κοντινή απόσταση από το σημείο «Π2», θα γινόταν αντιληπτή από το προσωπικό ασφαλείας που βρισκόταν σε αυτό και έτσι θα του δινόταν η δυνατότητα να σημάνει συναγερμό και ως εκ τούτου θα χανόταν το στοιχείο του αιφνιδιασμού» αναφέρει ο αστυνομικός.
Συνεχίζοντας την διαδρομή στον δασικό δρόμο, βρέθηκε άλλο ένα κομμένο δένδρο, και σε απόσταση περίπου 3-4 χιλιομέτρων από αυτό, υπήρχαν επίσης άλλα δύο κομμένα δένδρα. «Στο σημείο αυτό, θέλω να επισημάνω ότι ο εν λόγω δασικός δρόμος οδηγεί στην Ιερισσό και επιπρόσθετα από τον συνδυασμό των ευρημάτων που προηγούμενα ανέφερα, τόσο σε μένα όσο και στους προϊστάμενους μου, γεννήθηκε με βεβαιότητα η πεποίθηση, ότι αυτός ο δρόμος, ήταν η οδός διαφυγής των δραστών ή τουλάχιστον μία από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό» επισημαίνει ο αστυνομικός.
Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι μία άλλη ομάδα υποστήριξης κινήθηκε από την δυτική και νότια περιοχή των εγκαταστάσεων των μεταλλείων, και συγκεκριμένα από την πλευρά των χωριών Μεγάλη Παναγία και Γομάτι, όπου έκοψαν 7 δένδρα με αλυσοπρίονα. Δύο ακόμη δέντρα είχαν κοπή στον κεντρικό δρόμο στη θέση «Χονδρό Δένδρο»,  αφού πέρασε το λεωφορείο που μεταφέρει το προσωπικό φύλαξης.
«Επίσης θέλω να αναφέρω πως από την έρευνα που πραγματοποίησαν τόσο οι αξιωματικοί μου, όσο και εγώ ο ίδιος, δείχνοντας τους συγκεκριμένους 7 κομμένους κορμούς δένδρων σε επαγγελματίες ξυλοκόπους της περιοχής, μας διαβεβαίωσαν ότι η κοπή κάποιων από τους εν λόγω κορμούς έγινε από επαγγελματίες ξυλοκόπους με την μέθοδο της ‘σκάλας’, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από άτομο που περιστασιακά κόβει ξύλα, και επιτρέπει την πτώση του δέντρου στο ακριβές σημείο που επιθυμεί ο υλοτόμος» επισημαίνει ο αξιωματικός. Τουλάχιστον δύο από τους κατηγορουμένους είναι υλοτόμοι, αναφέρει ο αστυνομικός. 

«Άρσις» των... άλλοθι 
          Οι αστυνομικοί σχεδιάζοντας τη διαδρομή προσέγγισης και διαφυγής των δραστών, προέβησαν σε δοκιμαστικές τηλεφωνικές κλήσεις προς αριθμούς όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, από 11 διαφορετικά σημεία.
          Οι κεραίες που ενεργοποιούνταν αντιστοιχούσαν σε αυτές με τις κωδικές ονομασίες «SKOURIES», «ΑΡΝΑΙΑ, Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ», «ARNEA», «ΣΤΑΓΥΡΑ, Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ», «STAGIRA», «ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ», «VOURVOUROU», «ΙΕΡΙΣΣΟΣ ΣΤΑΓΥΡΩΝ, Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ»,  «NEA RODA», «PYRGADIKIA», «GOMATI», «TRAPEZOS», «ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΝ ΣΤΑΓΥΡΩΝ, Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ» και «IERISSOS».
          Ο 44χρονος που προφυλακίστηκε την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού ήταν κάτοχος του 6946 46...., το οποίο στις 16 Φεβρουαρίου, από τις 22:21:29 έως 23:18:16, ενεργοποιεί 7 φορές την κεραία κινητής τηλεφωνίας της εταιρίας COSMOTE με την ονομασία «ΣΤΑΓΥΡΑ, Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ». Πραγματοποιεί τέσσερις εξερχόμενες κλήσεις μικρής διάρκειας προς 30χρονο κατηγορούμενο και μία ακόμη προς σταθερό τηλέφωνο στην Ιερισσό. Δέχεται δύο κλήσεις από τον ίδιο συγκατηγορούμενο. Οι κλήσεις είναι σε χρόνο και τόπο κοντινό πριν από την επίθεση. Το πρωί εκείνης της μέρας προκύπτουν πολλές συνομιλίες του 44χρονου με άλλους κατηγορούμενους για την επίθεση. Συνοψίζοντας ο αστυνομικός, διαπιστώνει ότι για το χρονικό διάστημα «από 22:19:23 έως 23:26:35 ώρα, της 16/2/2013, υπάρχει μια διαδοχική πορεία τηλεφωνικών συνομιλιών, με κεντρικό σημείο αναφοράς τον 44χρονο Β.Δ, από τέσσερις συγκατηγορούμενους», και του αποδίδει ηγετικό χαρακτήρα στην ομάδα επίθεσης.
          Τα φυσίγγια που βρέθηκαν στον χώρο της επίθεσης ταυτοποιήθηκαν μετά από βαλλιστική εξέταση ότι πυροδοτήθηκαν από το κυνηγητικό όπλο, που βρέθηκε στην οικία του 44χρονου.
          Ένας από τους κατηγορουμένους το πρωί της Κυριακής 17/2/2013 και από 09:56:41 έως 10:19:09 ώρα, λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο 13 κλήσεις, από το σταθερό τηλέφωνο της οικίας του. Τον αναζητούσαν απεγνωσμένα οι οικείοι του με πιθανό το ενδεχόμενο να μην κοιμήθηκε το βράδυ της 16 προς 17/2/2013 στο σπίτι του, όπως αναφέρει στην κατάθεσή του ο αξιωματικός. 
          Οι επικοινωνίες που έκαναν κάποιοι από τους κατηγορουμένους το βράδυ της 16 προς 17 Φεβρουαρίου, έγιναν από κεραίες εκπομπής εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, στην περιοχή των Σκουριών.
          Από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ταυτοποιήθηκε γενετικό υλικό της κουκούλας, το οποίο ανήκει στον 33χρονο Γ.Π.
Από το κινητό του 6976......, έγιναν 28 κλήσεις από το πρωί του Σαββάτου 10:22:05 έως ώρα 18:49:50 το απόγευμα, σε 10 συγκατηγορούμενους. Από εκείνη την ώρα «κλείνουν» και ανοίγουν την επόμενη μέρα.

«Ήμουν εκκλησία» 
          Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ καταθέτει ότι ο 44χρονος προφυλακισμένος και τρεις ακόμη κατηγορούμενοι, σχεδόν ταυτόχρονα, στις 20-21 και 22 Φεβρουαρίου άλλαξαν τις συσκευές των κινητών τους τηλεφώνων. Ο ίδιος αξιωματικός αναφέρει ότι ο 44χρονος δήλωσε ότι το επίμαχο βράδυ ήταν στο σπίτι μαζί με τη γυναίκα του, ωστόσο κάλυκες του κυνηγετικού του όπλου ταυτοποιήθηκαν στον χώρο της επίθεσης. Ο 33χρονος δήλωσε ότι το ίδιο βράδυ παρέμεινε σπίτι του.
          Ένας 42χρονος κατηγορούμενος δήλωσε ότι κοιμήθηκε στο σπίτι του. Επιπλέον αναφέρει ότι στις 08:40 το πρωί της Κυριακής πήγε στην εκκλησία με την σύζυγό του. Όπως προέκυψε όμως από το κινητό το επίμαχο βράδυ δέχθηκε κλήση από τον 44χρονο προφυλακισθέντα, ενώ την Κυριακή το πρωί δέχεται 13 συνεχόμενες κλήσεις από το σταθερό τηλέφωνο της οικίας του και από το κινητό της μητέρας του, οι οποίοι τον αναζητούσαν απεγνωσμένα.
          Ένας 39χρονος κατηγορούμενος «έκρυψε» ότι είχε και άλλη τηλεφωνική σύνδεση από την οποία είχε γίνει κλήση το βράδυ της επίθεσης. Ο 19χρονος ανιψιός του δήλωσε ότι αγνοούσε τον συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό, με τον οποίο όμως ο ίδιος επικοινώνησε το κρίσιμο βράδυ.
          Ένας 26χρονος κατηγορούμενος δήλωσε ότι από 18:00 το απόγευμα της 16ης Φεβρουαρίου έως και 03:30 της 17ης Φεβρουαρίου... κυνηγούσε στο Άγιο Όρος και είχε αφήσει τα δύο κινητά του στο αυτοκίνητο. Αποκάλυψε ότι είχε μιλήσει με τον 33χρονο προφυλακισμένο, όχι όμως από την κεραία «ΝΕΑ ΡΟΔΑ» όπου είχε πει ότι βρισκόταν αλλά από την κεραία «ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΝ ΣΤΑΓΥΡΩΝ, Ν.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ».

«Κλειστό κινητό στα γενέθλιά του» 
          Στην ίδια κατάθεση, ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρει την περίπτωση ενός 27χρονου, ο οποίος το επίμαχο βράδυ ήταν στο σπίτι του και το κινητό του κλειστό από τις 18:12:11 του Σαββάτου έως και 14:01:02 της Κυριακής. «Στις  16/2/2013 παρότι είχε τα γενέθλιά του και ως νεαρό άτομο θα έπρεπε να διασκεδάσει με τους φίλους του και τον αδερφό του, εκείνος προτίμησε να μείνει σπίτι και να κοιμηθεί, δηλώνοντας ότι έκλεισε το κινητό του ή του τελείωσε η μπαταρία, ενώ στο διάστημα αυτό δεν δέχεται καθόλου κλήσεις όπως ήταν αναμενόμενο για να δεχθεί ευχές» καταθέτει ο αστυνομικός.
          Άλλοι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι βρίσκονταν σε διάφορς καταστήματα της περιοχής, ωστόσο διαπιστώθηκαν επικοινωνίες τους, που εξέπεμπαν από άλλες «ύποπτες» περιοχές.
          Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρει ότι ένας από τους φύλακες των μεταλλείων, αναγνώρισε μόνο ως προς την φωνή, μία γυναίκα που συμμετείχε στην επίθεση. Ωστόσο όμως από την ανάλυση των επικοινωνιών της διαπιστώθηκε ότι το επίμαχο χρονικό διάστημα ενεργοποιεί την κεραία με την ονομασία «ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΝΗ ΣΤΑΓΥΡΩΝ, Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ» και «ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ ΣΤΑΓΥΡΩΝ, Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ», πολύ μακριά από τα σημεία της επίθεσης.
του Παναγιώτη Σπυρόπουλου
Διαβάστε στη συνέχεια το ρεπορτάζ του bloko που αποκάλυψε το ρόλο των κινητών στην έρευνα της Αστυνομίας

Κυριακή, 14 Απρίλιος 2013 20:33 

Μίλησαν τα κινητά για τις Σκουριές, λέει η ΕΛ.ΑΣ    

Μίλησαν τα κινητά για τις Σκουριές, λέει η ΕΛ.ΑΣ
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας φαίνεται ότι έφθασαν στα ίχνη των ανθρώπων, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην καταδρομική επιχείρηση. Είναι αυτό, που λέμε:
"τα κινητά μίλησαν".
Ύστερα από την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών των 20 κατηγορουμένων προκύπτει ότι ένας από τους δύο, που κριθηκαν προφυλακιστέοι, είχε ηγετικό ρόλο στην επίθεση.
Πρόκειται για τον κατηγορούμενο, από το κυνηγετικό όπλο του οποίου βλήθησαν φυσίγγια πουβρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης. Εκείνος φαίνεται ότι έκανε τα περισσότερα τηλεφωνήματα εκείνη την ημέρα και μέχρι μία ώρα πριν από το περιστατικό. Οι κλήσεις του είχαν αποδέκτες όχι μόνο στην Ιερισσό, αλλά και στα σημεία όπου έδρασαν οι υποστηρικτικές ομάδες.
Η ομάδα, που συμμετείχε, φαίνεται να είχε την οργάνωση της πυραμίδας, καθώς το ένα τηλεφώνημα πυροδοτούσε μία αλληλουχία άλλων κλήσεων σε σημεία κοντά στα μεταλλεία.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές 9 κατηγορούμενοι ούτε έκαναν ούτε δέχθηκαν κανένα τηλεφώνημα από το απόγευμα της 16ης μέχρι το πρωί της 17ης, καθ'όλη τη διάρκεια της επίθεσηςς δηλαδή και οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι το έκαναν αυτό γνωρίζοντας ότι μπορεί να τους παρακολουθούσαν.
4 κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι ήταν στο σπίτι τους ή σε κάποιο μαγαζί της Ιερισσόυ, αλλά σύμφωνα με τις κεραίες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ήταν στα σημεία της επιδρομής, ενώ 4 κατηγορούμενοι άλλαξαν συσκευές κινητών τηλεφώνων μετά το περιστατικό, πιστεύοντας έτσι ότι θα αποκρύψουν στοιχεία από την έρευνα, λένε οι αστυνομικοί.


ergoliptesxalkidikis.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις