Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Διαγωνισμός πώλησης για το Gerakina Beach


Του Δημήτρη Διαμαντίδη
Στην προκήρυξη δημόσιου διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού προσανατολίζεται η Εθνική Τράπεζα για να μπορέσει να εξευρεθεί μισθωτής και να επαναλειτουργήσει μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες ξενοδοχειακές μονάδες της Χαλκιδικής, το Gerakina Beach Hotel, δυναμικότητας 1.500 κλινών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει
ενδιαφέρον από ξενοδοχειακούς ομίλους και επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, προκειμένου να μισθώσουν και να αναλάβουν τη διαχείριση του ξενοδοχείου, το οποίο δύναται με την απαραίτητη συντήρηση-ανακαίνιση, να επαναλειτουργήσει για τη θερινή περίοδο του 2013.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης επένδυσης είναι πως ο όποιος μισθωτής δεν θα χρειαστεί να ξοδέψει καθόλου χρόνο στη λήψη διαφόρων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων, που έχουν σχέση με τη λειτουργία, καθώς το Gerakina τουλάχιστον μέχρι και το 2011 λειτουργούσε κανονικά.
Ωστόσο, πέρσι η Εθνική Τράπεζα, στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο, ζήτησε από τον όμιλο, που το διαχειριζόταν, δηλαδή τη Star Hotels, να αποχωρήσει, λόγω μεγάλων οφειλών από μισθώματα.
Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια, τα οποία δικαίωσαν την Εθνική, αλλά το ξενοδοχείο φέτος το Καλοκαίρι έμεινε κλειστό και οι 250 εργαζόμενοι του χωρίς εργασία, ενώ και η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, στην οποία βρίσκεται (στη χερσόνησο της Σιθωνίας), έχασε ένα σημαντικό οικονομικό πόρο.
Πρόταση 
Μία ενδιάμεση πρόταση, που είχε κατατεθεί από το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής, δηλαδή να τεθεί η ξενοδοχειακή μονάδα σε ένα ιδιότυπο καθεστώς αυτοδιαχείρισης-αυτεπιστασίας, όπου η Εθνική θα τοποθετούσε ως επικεφαλής ένα διευθυντικό στέλεχος και το ξενοδοχείο θα λειτουργούσε προσωρινά για να μην χαθεί η θερινή περίοδος, δεν «περπάτησε».
Αυτή η πρόταση δεν ήταν εφικτό να υλοποιηθεί, καθώς το ξενοδοχείο ανήκει σε μία τράπεζα και δη στην Εθνική και όχι σε κάποιο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (όπως στο ΙΚΑ στην περίπτωση του ξενοδοχείου Μακεδονία - Παλλάς στη Θεσσαλονίκη).
Να σημειωθεί ότι το Gerakina Beach, τριών αστέρων, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1968 και αποτέλεσε μία από τις πρώτες ξενοδοχειακές μονάδες ανάλογου μεγέθους στη Χαλκιδική, ενώ έχει φιλοξενήσει και πολλές μεγάλες συνεδριακές εκδηλώσεις.
www.imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις